Kontakta oss

Information
Vad är Karate?

Karate är en art med ursprung från Okinawa, Japan. Från början så använde man förmodligen ordet ”Te” (hand, teknik) eller ”To-dei” (To = Tang = Kina, dei = te = hand, teknik). Men ordet/tecknet ”To” kan också läsas som ”Kara” på Japanska.

Runt 1922 blev ”To-dei” ”Karate” men betydde fortfarande Kinesisk Teknik (Chinese technique).

1928 ändrade Funakoshi Gichin ordet ”Kara” från ”Kinesisk” till ”tom”, inspirerad av tomheten i Zen-budismen.

Att slå eller sparka är inget nytt för människan. Redan vid de gamla grekernas tid så omfattades de olympiska spelen av boxning, brottning samt ”pancration”, en urtida art av Ultimate Fighting men grymmare och utan regler. Skillnaden med Karate är dock mycket stor på många sätt med den unika strävan efter hur man lever.

”Kara” skall översättas till ”tomheten i sinnet”.
”Te” är hand, men har en större betydelse som ”teknik”.
Karate kan utövas av vem som helst med olika syften oavsett om man är kvinna, man, gammal eller ung.

I Karate så tränas hela kroppen, både fysiskt och mentalt. Alla rörelser är baserade på stidstekniker och fungerar därför också som självförsvar. Tävlingar är ett sätt att marknadsföra och förespråka för våra aktiviterer och detta utförs på två sätt, ”Kumite” (fighting) och Kata (form).

Karate som ”do” (väg/sätt att leva)

Genom Karate så tränar vi inte bara för att uppnå fysisk hälsa utan vi utvecklas också mentalt. Alla har vi ett mål att uppnå en nivå av välbefinnande och balans i livet, vi har valt Karate som vår väg för att uppnå detta. Karate är en fördelaktig sport för alla, oavsett ålder. Vad som också är vikigt är att Karate är individuellt där det är du som bestämmer nivån på din kunskap.


Information

Vad är Karate?

Barn och Karate

Om föreningen

Kontakta en klubb